KRIGETS VINDAR från Ladoga, Warszawa, Budapest

Utställning på Bosjökloster, Höör

28 maj till 24 september, 2023

Vernissage 28 maj kl 15.00 i Kulturstallet.
Invigningstalare Staffan Heimerson.

Mer information om Bosjökloster bosjokloster.se

Berättelser om Ishästarna i Ladoga, fångade i krigets händelser , och om Janusz Korczak, Irena Sendler och Raoul Wallenberg, individer som trotsade ondskan med sin övertygelse, tapperhet och uthållighet.

Ishästarna i Ladoga

Historien om hästarna som frös ihjäl och fastnade i sjön Ladogas is är beskriven i Curzio Malapartes bok Kaputt.

Han beskriver vad som hände en vinternatt 1941 vid stranden of sjön Ladoga i Karelen, på gränsen mellan Finland och Ryssland när finska trupper omringade ett ryskt artilleriregemente med dess hästar.

Finnarna satte eld på skogen och tusen hästar kastades sig ut ur eldhavet och i sjön där de sparkade och slogs vända i skräck mot stranden.

Under natten svepte en isvind från Murmansk in över Ladoga och sjön frös till is på bara några timmar.

Ladoga Ishästarna skulptur
Foto Joachim Lundgren

Janusz Korczak

Janusz Korszak, var en polsk läkare och pedagog som specialiserade sig på barns rättigheter och fick världsrykte kring 1920. Han skapade ett barnhem i det judiska ghettot I Warszawa. 1942 gick han i spetsen för de 200 barnen då de tvingades ombord på ett tåg till Treblinka – ”jag går dit barnen går” var hans sista ord.

Janusz Korczak med barnen. Trä.

Irena Sendler

Den polska sjuksköterskan tillika socialarbetaren Irena Sendler drar sin vagn där hon gömmer judiska barn på väg ut ur Warszawas ghetto. Hennes hund skäller påpassligt för att distrahera vakterna.

Irena Sendler föddes 1910. Hon organiserade helt på egen hand ett nätverk med ett tjugotal kollegor som hjälpte henne att smuggla ut judiska barn ur ghettot för att placeras hos nya familjer, på barnhem och i kloster på den ariska sidan.

Hon dog 2008 efter att ha fått flera utmärkelser och bl a nominerats till Nobels fredspris.

Raoul Wallenberg

Raoul Wallenberg var svensk diplomat på plats i Budapest. Han hjälpte tusentals judar genom att ge dem svenska skyddspass – Schutzpass. Dessa pass bar han med sig i sin portfölj – en portfölj som återgetts i ett flertal konstverk bl a vid FN:s huvudkontor i New York.

Han dog antagligen i ett fängelse i Moskva 1947.

Raoul Wallenberg, träskulptur.
Raoul Wallenberg, trä och portfölj