Raoul Wallenberg

Raoul Wallenberg är en av världens mest kända svenskar. Hans mystiska öde upprör än i dag. 

Alla törstar vi efter svaret på vad som verkligen hände denne sanne hjälte och som ledde till hans död.

Raoul är faderlös redan vid födelsen, men får en priviligierad uppväxt som del av en inflytelserik familj. Han är konstnärligt begåvad och utbildadar sig till arkitekt vid ett amerikanskt universitet. Han arbetar bland annat i Haifa där han berörs av berättelser om judeförföljelser. 

Den fruktade SS-officeren Adolf Eichmann anländer till Ungern 1944 för att genomföra den så kallade “slutliga lösning på judefrågan”. Under två månader från maj till juli 1944 deporteras drygt 437 400 judar från Ungern till förintelselägret Auschwitz-Birkenau. 

Den amerikanska regeringens War Refugee Board beslutar att brådskande organisera en räddningsaktion för ungerska judar som fortfarande är i livet. Det är lämpligt att en person från det neutrala Sverige leder uppdraget och Raoul Wallenberg väljs ut. Han skickas till svenska legationen i Budapest – försedd med amerikanska pengar för mat och mutor. 

Raoul designar skyddspass, Schutzpass, som ser övertygande ut. De ger inte ett svenskt medborgarskap, men i krigets Budapest uppfattas de så och får ungerska myndigheter att betrakta och behandla tusentals ungerska judar som utlänningar. 

Raoul ger många av sina sina skyddslingar anställning och kan på så sätt rädda även deras familjer. Han köper och hyr hus, pryder dem med överdimensionerade svenska flaggor, flyttar dit judar och hävdar att de är diplomatiskt territorium. När den sovjetiska armén tågar in i Budapest lever tusentals personer under svenskt beskydd. 

Den 17 januari 1945 arresteras Raoul av sovjetiska soldater och förs bort. Varför har aldrig klarlagts. Klart är att han stiger in i en bil för att aldrig komma tillbaka. Sannolikt avlider han i Moskva i juli 1947. 

I en kapplöpning på liv och död lyckades Raoul rädda tusentals människor undan ondskans käftar, genom mod, uppfinningsrikedom och organisatorisk briljans. Till hans minne finns minnesmärken och platser uppkallade efter honom världen över. 

Raoul Wallenberg. Av André Prah. Bonsai-tråd. Foto: Alf Ljungqvist